Patricia Borghouts - GRAZImedia.com Bergen op Zoom

#throwback: een persoonlijk blog over de high- en lowlights uit 2017

Het is 30 december als ik dit blog schrijf. Het haardje staat aan. Manlief kijkt naar darten en de leukste en de liefste kijkt op YouTube naar Lego Titanic, hét favoriete verjaardagscadeau voor zijn 6e verjaardag (dat hij natuurlijk ook gaat krijgen). Tijd om eens terug te blikken naar het afgelopen jaar met een aantal high- en lowlights!

1: Het zijn die kleine dingen…

De kleine dingen brachten mij het grootste geluk. Zo staan Tim en ik regelmatig in de keuken om te kokkerellen. Cupcakes met mooie kaarsjes, pompoensoep, snoeppizza, kwarktaarten met fruit of een minder geslaagd snoephuis (de constructie bleek iets minder stevig dan gehoopt). Ze passeerden allemaal de revue en wat hadden we veel plezier samen!

Zomaar een gesprek met kleuters
Een paar weken geleden had ik mijn auto in de buurt van het schooltje geparkeerd. Het klasje van Tim speelde op dat moment buiten. Toen ik aan de overkant voorbij liep, werd ik gespot door een vriendinnetje van Tim. ‘Hé, mama van Tim, kom je naar ons kijken?’, riep ze keihard. Binnen een mum van tijd stonden er 3 kleuters op de glijbaan, met Tim inmiddels voorop en met het verzoek of ik toch even bij de heg kwam staan. Dat deed ik natuurlijk. Een gesprek met 10 kleuters volgde, met een Tim die trots vertelde dat ik zijn mama ben en mij met kussende handgebaren uitzwaaide. Ik voelde me de gelukkigste mens op aarde.

Blauwe paarden en paarse hoofden
Ook de momenten dat Tim uit school mij hardlopend met zijn armpjes in de lucht tegemoet kwam lopen, koester ik. Of dat we samen kleurden of verfden. Blauwe paarden of paarse hoofden, het maakt niet uit, want het is superleuk om samen iets kleurrijks te maken. Creativiteit kent geen regels. Samen pannenkoeken eten met papa erbij, met wie ik na 17 jaar nog altijd heel gelukkig ben. Op deze momenten voelde ik me superblij.

2: Ik word pleegmoeder!

Zoals jullie wellicht weten, zet ik me met GRAZImedia.com al jaren in voor Stichting Het Vergeten Kind. In Nederland wonen ruim 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met een meervoudige problematiek. Bij 55.000 kinderen gaat het zo mis dat ze niet meer thuis kunnen wonen. Het Vergeten Kind strijdt daarom voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij.

Hartverscheurend
Kinderen zijn afhankelijk van ons, de volwassenen. Ik vind het hartverscheurend dat er zoveel kinderen in onze directe omgeving zijn die niet of te weinig worden gezien en hun talenten niet volledig kunnen ontwikkelen. Met GRAZImedia.com hebben we evenementen georganiseerd en acties opgezet om geld op te halen en het probleem nog meer onder de aandacht te brengen van onze zakelijke relaties.

Project glimlachjes - GRAZImedia.com contentmarketingbureau

Grijs en grauw
Door de activiteiten voor Het Vergeten Kind heb ik ook kindertehuizen bezocht. Ik vond het er grijs, grauw en koud uitzien en dacht direct aan onze Tim. Stel je voor, dat hij hier zijn leven door zou moeten brengen. Daar moest ik echt niet aan denken. Zo ontstond bij mij het idee om ook privé te bekijken hoe we deze kinderen zouden kunnen helpen. Een gesprek met mijn man Jac volgde. Al snel besloten we om samen voor een pleegkindje te gaan.

Procedure
De procedure voor pleegouder was lang en, eerlijk gezegd, ook pittig. Onze achtergrond, relatie met elkaar en met Tim en meer werden uitgebreid gescreend. De vader van Jac overleed toen Jac 4 was en ik kom nou ook niet bepaald uit een modelgezin. Mijn vader heeft mij nooit erkend en nam weinig contact op. Mijn moeder vroeg bij elke stap die ik zette of ik dat wel kon en zonderde zich af van de wereld. Voor vakanties, verjaardagsfeestjes en andere leuke dingen was geen geld.

Thuissituatie
Op mijn 14e zat ik er door de thuissituatie compleet doorheen. Vanaf mijn 16e zorg ik financieel voor mezelf, al woonde ik toen nog bij mijn moeder. Mijn hbo-opleidingen heb ik zelf bekostigd door overdag te werken en ’s avonds te studeren. Het was soms moeilijk, maar het heeft mij uiteindelijk gemaakt wie ik ben. In situaties waar een ander het allang had opgegeven, sta ik er nog. Zolang ik twee handen en een hoofd heb, red ik alles. Ik weet heel goed wat ik wil en wat ik kan, en ga daar ook zonder enige twijfel voor. Ik ben van veraf gekomen en heb op eigen kracht veel bereikt. Vroeger was ik nooit trots, maar dat ben ik nu wel.

Met hart en ziel
Uiteindelijk ben ik door de situatie bij mij thuis niet slechter af. Sterker nog, door mijn eigen achtergrond weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat we ons inzetten voor kinderen die het niet gemakkelijk hebben. Het is alleen maar goed dat de medewerkers van Pleegzorg tijdens zo’n procedure zo diep ingaan op jou en je gezin. Daardoor weten wij nu nog beter waar we aan beginnen, ook dat het niet gemakkelijk zal zijn. Het gaat nu goed met ons. En zolang het goed gaat, zullen we ons altijd met hart en ziel in blijven zetten voor deze kids.

3: Het Klokhuis bezoekt GRAZImedia.com

We blijven nog even in kindersferen, want een van de hoogtepunten van 2017 was toch wel onze bijeenkomst voor het Klokhuis. De serie ‘Het Klokhuis Onderneemt’ was onderdeel van een crossmediaal project over ondernemen. Doel van het project was kinderen vertrouwd maken met het ondernemerschap en ze te inspireren om zelf ondernemende vaardigheden te ontwikkelen.

GRAZImedia.com - Het Klokhuis Onderneemt

Theater van de Rode Schoentjes
Het was een bijeenkomst voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar. We hebben al vele drukbezochte voorstellingen van het Theater van de Rode Schoentjes georganiseerd. Voor volwassenen, maar niet voor kinderen. Daarom vonden we deze voorstelling toch wel erg spannend, want hoe houd je de aandacht van 35 kinderen vast met zo’n groot leeftijdsverschil? Kinderen kunnen zó pijnlijk eerlijk zijn.

Verhalenverteller
Met een korte uitleg van mij over wat een verhalenverteller nu zoal doet, een ondernemersquiz waarin de kinderen zelf aan de slag moesten én leuke standjes waar de kinderen in groepjes kort uitleg kregen over ontwerpen, animaties maken en meer, bleken we de juiste keuzes te hebben gemaakt. De kids én de ouders waren blij en enthousiast. En wij dus ook!

Theater van de Rode Schoentjes - Klokhuis

Jong ondernemerstalent
Wij waren positief verrast over de ambities en kennis van deze kids. Wauw, wat hebben we veel jong talent in West-Brabant! Zó ontzettend leuk om dat van dichtbij mee te mogen maken! Dat belooft wat voor de toekomst! Met één talentje heb ik nog steeds contact: Yannick van Spetterpet. Onwijs knap als je op zo’n jonge leeftijd al met je eigen bedrijf bezig bent. Ik deel mijn kennis en ervaring graag met hem. Straks als Yannick een mooie winkel in Amsterdam heeft (dat is zijn droom), dan kan ik altijd nog zeggen, dat wij hem in het prille begin een héééél klein beetje hebben geholpen, haha! Lees hier meer over onze bijeenkomst voor de kids van Het Klokhuis. 

GRAZImedia.com - Spetterpet

4: Een van de topinfluencers contentmarketing van Nederland

Ik ben zeven jaar geleden begonnen met GRAZImedia.com. Ik had geen klanten, en dus ook geen kantoor. We hebben een kantoortje naast onze huiskamer. Vanaf maart 2011 was dit mijn werkplek. Deze eerste weken – zonder telefoongerinkel en praktisch geen mail – moest ik wel even wennen aan mijn nieuwe plekje. Toen ik deze zomer het bericht ontving dat ik was opgenomen in de lijst van topinfluencers contentmarketing van Nederland, dacht ik direct aan die eerste weken dat ik daar alleen in mijn kantoortje zat, waar nog niet zo heel veel gebeurde. Nu, 7 jaar later, sta ik tussen deze toppers. Supercool!! Hard én goed werken loont altijd!

GRAZImedia.com topinfluencers contentmarketing

5: Groei

Ook het afgelopen jaar mocht GRAZImedia.com weer een beetje groeien. Vanaf februari 2018 breidt ons team uit met 2 nieuwe collega’s. Kwalitatieve groei is goed, al weet ik niet of ik gelukkig ga worden van een groot bedrijf. Ik ben GRAZImedia.com begonnen, omdat mijn hart sneller gaat kloppen van het werk. Niet van alle randzaken, die overigens ook superbelangrijk zijn.

6: Leuke klanten

We hebben dit jaar weer leuke opdrachten mogen uitvoeren voor bestaande klanten en een aantal mooie opdrachtgevers aan onze klantenlijst mogen toevoegen. En nee, ik ga geen namen noemen. Dan komt het over alsof we de andere klanten of opdrachten minder belangrijk vinden en dat is absoluut niet zo. Overigens halen we net zoveel werkplezier uit een kleine opdracht voor 2 enthousiaste dames die een nieuw initiatief opzetten als uit de grote accounts waar we alles van A tot Z voor oppakken.

7: Van Vlissingen naar Goes

Een nieuw jaar = een nieuw begin in Zeeland! Sinds 4 jaar is GRAZImedia.com ook actief in Zeeland. Het aantal klanten nam toe en daarom besloot ik in 2015 een werkplek te nemen in DOK41. Dat is 2 jaar geleden uitgebreid naar een kantoor. Vanaf januari 2018 zijn we gevestigd in Goes. DOK41 is zich meer gaan richten op starters en na 7 jaar ondernemerschap voelde ik me daar niet meer thuis. Het kantoor in Goes past beter bij waar we als bedrijf nu staan.

GRAZImedia.com contentmarketingbureau Goes

8: Groene verhalen

Een ander hoogtepunt van 2017 was het opzetten van ons nieuwe concept: Groene verhalen.
Groene daken en groene speelgelegenheden komen in de Randstad al veel voor. In andere regio’s echter niet. En storytelling op groene daken en speelgelegenheden al helemaal niet.

Storytelling
Storytelling is een krachtig en effectief communicatiemiddel om gebouwen en een speelomgeving nog waardevoller te maken. Het zorgt voor herkenning, binding en emotie. Met een goed verhaal kunnen wij stakeholders boeien, inspireren en aan groene initiatieven binden.

 Groene verhalen door GRAZImedia.com storytelling
Groene daken
Groendaken zijn mooi én goed voor het milieu. Ze isoleren goed waardoor het in de zomer koeler blijft en je in de winter minder hoeft te stoken. Ook beperken groendaken de opwarming van de omgeving, ze gaan het zogenaamde urban heat-island effect tegen. Groendaken bieden zóveel voordelen! Wist je bijvoorbeeld dat een groene dakbedekking 2 x zo lang meegaat.

Groene speelgelegenheden
Kinderen zijn de toekomst en daarom vinden wij het belangrijk dat zij al vroeg kennismaken met een groene, duurzame omgeving. Dat begint bij groene speelgelegenheden. In samenwerking met onze netwerkpartners creëren wij een speelgelegenheid die zich prima leent voor natuureducatie en kinderen heerlijk samen kunnen spelen.

Groene verhalen GRAZImedia.com - storytelling

Onze duurzame bijdrage
In maart dit jaar ben ik met een haalbaarheidsonderzoek gestart. Na positieve reacties hebben de GRAZI’s het concept verder uitgerold. Inmiddels zijn we ook al concreet met een project bezig. Het is superleuk om ook op deze manier een duurzame bijdrage te kunnen leveren!

9: Nieuwe rode schoenen

Mijn collectie rode schoentjes is natuurlijk ook dit jaar weer uitgebreid met een aantal leuke ‘must-haves’! Mijn favorieten van 2017 zijn toch wel mijn rode sneakers en de hoge hakjes van Paul Green, die ook nog eens superlekker lopen!

Rode schoentjes Patricia Borghouts - 1

Rode schoentjes Patricia Borghouts

10: Wat ging minder…

Ik heb weleens het gevoel dat mensen denken dat wij de hele dag ‘smilend’ op een roze wolk van de ene positieve vibe naar de andere drijven. Not! Wij werken heel hard en doen heel veel goed. Daarom gaat het goed, maar dat wil nog niet zeggen, dat altijd álles goed gaat. Natuurlijk hebben ook de GRAZI’s mindere momenten. Ik deel er een paar…

Sponsorprojecten
Ik heb de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in sponsoring. En dan heb ik het over duizenden euro’s. Auw! Zo stonden we bij één project naast de Rabobank in een uiting. Daarom kreeg ik als reactie: ‘Tof Patries, dit zijn high-end projecten!’ Het is voor mij pas high-end als dit het beoogde resultaat oplevert. Voor kinderen en / of goede doelen zal GRAZImedia.com zich altijd in blijven zetten daar waar mogelijk, maar in 2018 geen andere sponsorprojecten meer voor ons.

Slechte tijdsinvestering
In het kader van, laten we het zo maar noemen ‘meewerken aan het groter geheel’ is GRAZImedia.com samen met een aantal andere partijen betrokken bij een traject. Achteraf gezien hadden we dit beter niet kunnen doen. Het heeft ons allemaal veel tijd gekost, zonder resultaat. De initiatiefnemers hadden, met alle goede bedoelingen, toch beter even kunnen wachten om externen erbij te betrekken. Hoe ik dit had kunnen voorkomen? Geen idee. Ik denk niet je altijd alles kunt voorkomen. Soms blijkt pas achteraf dat iets niet werkt of dat het niet het juiste moment was. Afsluiten en weer door!

It takes two to tango
Als er tijdens de realisatie van een project heel veel tijd verloren gaat aan reminders of dat een van de partijen met geen of weinig input komt, dan gaat dit ten koste van resultaten, marges én het werkplezier. Als frustratie de plaats inneemt van creativiteit, wordt het tijd om afscheid te nemen. Dat heb ik het afgelopen jaar dan ook tweemaal gedaan.

In balans, of zo iets
Ik heb niet vaak wallen en als ik ze heb, probeer ik ze altijd met een laagje make-up te verbergen. Maar na een aantal avonden flink doorwerken en de leukste en de liefste die ’s nachts zijn bedje uitkomt, helpt dat laagje make-up ook niet meer. Althans, niet voor lang. Soms word ik dan weleens aangesproken dat ik het toch ‘echt rustiger aan moet doen’. Gezeur! Soms komen nu eenmaal veel projecten samen die om wat voor reden dan ook anders lopen qua planning. Of ontstaat er een situatie bij een klant dat er snel gehandeld moet worden in een week dat de kleine man ziek wordt. Dat heb je nu eenmaal als je kiest voor een gezin en een bedrijf. Meestal verloopt alles prima en volgens planning. Soms ook niet en dat is ok.

Fit 2018
Maar…alle mensen die zeggen dat een uurtje sporten in de week toch echt moet kunnen, hebben gelijk. En dat ga ik dan ook doen. Echt waar! Het is vaak (lees: heel vaak) mislukt, maar nu gaat het me lukken! Ik houd van het Bourgondische leven, van sporten en lijnen nu eenmaal wat minder. Qua werk ben ik gedreven tot aan het bot en wat sporten betreft heb ik de ruggengraat van een pak vla. Dat is wel een verbeterpuntje voor 2018, maar mijn rode sportschoenen staan klaar. Ik ga ervoor!

Patricia Borghouts rode schoentjes

De eindbalans

Al met al was 2017 voor mij persoonlijk als voor GRAZImedia.com een mooi jaar. Ik heb privé veel leuke en dierbare momenten mogen meemaken met mijn gezin, familie en vrienden. De mensen die voor mij het allerbelangrijkste zijn. Met GRAZImedia.com hebben we leuke projecten mogen oppakken en er zijn nog heel veel kansen die wij met onze expertise kunnen benutten. Ik ben ons team en de mensen die daar een bijdrage, klein of groot, aan hebben geleverd zeer dankbaar. Ik ben tevreden.

Patricia Borghouts - GRAZImedia.com topinfluencer contentmarketing
HAPPY NEW YEAR!
Een hele fijne jaarwisseling toegewenst en proost op een goed en gezond 2018! Doe alles waar je hart sneller van gaat kloppen en stop met alles wat niet goed (meer) voelt. Het leven is te kort om dit niet te doen.

Cheers, we komen elkaar vast weer ergens tegen!

Deel dit bericht

Comments

 1. Wel Patricia,

  Vind het toch belangwekkend dat ik de moeite heb genomen door dit verhaal ( heet dat nou een blog of zoiets ? ) te gaan. Het verdiept enorm ! Daarnaast, en je relaas verhoogt de transparantie en geloofwaardigheid van jouw persoon en daarmee ook van je bedrijf, de realistische van wat up’s en down’s doen goed en oprecht aan.

  Groet.

  1. Author

   Hallo Roger,

   Bedankt voor het lezen van mijn blog en de positieve reactie!

   Nog een heel fijn weekend toegewenst en wellicht tot snel!

   Vriendelijke groet,

   Patricia

Laat een reactie achter