Greenspot - Bergen op Zoom - door GRAZImedia.com

Je kunt het dak op!

Je kunt het dak op! En dan bedoel ik een groendak, beste volgers. Een groendak biedt namelijk heel veel voordelen en mogelijkheden. Tijd om hier eens een blog over te schrijven!

De GRAZI’s en groendaken

Waarom houden de GRAZI’s zich bezig met groene daken en groene speelgelegenheden? Voor het antwoord op deze vraag gaan we even terug naar 16 februari 2017, de 6e verjaardag van GRAZImedia.com. In samenwerking met Breda, City of imagineers organiseerden wij voor creatieven uit Brabant en Zeeland een voorstelling van het Theater van de Rode Schoentjes. Een van onze podiumgasten was Peter Berben, strategisch adviseur onderwijs en circulaire economie van de gemeente Bergen op Zoom.

Een groenere, duurzame omgeving

Peter riep tijdens zijn presentatie de creatieven op om eens na te denken over het zelf opzetten van duurzame initiatieven. Als moeder en als ondernemer vind ik dat je je verantwoordelijkheid moet nemen en een bijdrage moet leveren aan een groenere, duurzame omgeving. En zo ging ik, getriggerd door het verhaal van Peter, met een aantal creatieven naar een brainstormsessie.

Storytelling

Bij mij was het idee ontstaan om storytelling toe te passen op groendaken en groene speelgelegenheden, want ook op daken en speelpleinen kun je verhalen vertellen. We hebben al heel veel mogelijkheden bedacht hoe je dat kunt doen. Als je het verhaal vertelt van het gebouw, de organisatie en / of de omgeving, wordt een groenproject immers nóg waardevoller en krijgt het een diepere betekenis voor de betrokkenen.

Groene verhalen - door GRAZImedia.com

Groene verhalen

Ik startte een haalbaarheidsonderzoek dat ik na een half jaar positief afrondde. En zo ging Groene verhalen als spin-off bedrijf van GRAZImedia.com van start. Onze doelstelling is om succesvol en winstgevend te zijn door een bijdrage te leveren aan een groenere en duurzame omgeving.

Netwerkorganisatie

Groene verhalen is nu een netwerk waaraan diverse overheidsinstanties, vastgoedbedrijven, specialisten in groendaken en groene speelpleinen en overige organisaties zich hebben verbonden. Tot stand gekomen door de inzet van ons netwerk en ‘onze’ Kaily en Ferial die hier – tussen alle werkzaamheden voor GRAZImedia.com door – achter de schermen een belangrijke bijdrage aan leveren. Dankjewel voor iedereen die hieraan concreet heeft meegeholpen of dat nog steeds doet!

Groene verhalen community

Door samen te werken hopen we Nederland een stukje mooier en groener achter te laten. Voor onze kinderen, voor onszelf en voor elkaar. Ik krijg steeds meer ‘groene zusters en broeders’ in mijn netwerk die, net als wij, staan voor de vergroening van onze omgeving. Het geeft veel positieve energie om daarmee bezig te mogen zijn en dit samen op te kunnen pakken! Mijn hart gaat sneller kloppen van projecten die een positieve impact hebben op de maatschappij. Ik word er blij van! En aangezien ik waarschijnlijk toch maar één keer op deze planeet rondloop, ga ik me daar nog meer op focussen.

Groene verhalen - groendaken voor onze kinderen

Work in progress

Met Groene verhalen hebben we nu een aantal projecten regionaal en landelijk in behandeling. De projecten van GRAZImedia.com moeten na akkoord meestal heel snel worden uitgevoerd. Dat is bij Groene verhalen wel anders. Soms duurt het natuurlijk jaren voordat een gebouw überhaupt is gerealiseerd en ben je al snel maanden, jaren en vele overleggen met stakeholders verder. Dat is voor mijn ongeduldige ikke wel even wennen.

Dakroutes

In mijn dromen zijn Brabant en Zeeland natuurlijk al helemaal voorzien van prachtige groene daken en speelpleinen en hebben we samen met onze partners volledige dakroutes gerealiseerd. Van Zeeland naar Brabant tot aan de Randstad. Eén grote route met daktuinen, sedumdaken en daken waarop groenten en fruit wordt geteeld. Ik zie het al helemaal voor me. Jij ook?

25 - Groene verhalen - Groene daken - Jouw moestuin op het dak

Onbekendheid

Er is nog veel onbekendheid als het gaat om groendaken. Mensen denken bij groene daken meestal toch alleen aan zonnepanelen. Daarbij komt dat veel organisaties vaak nog niet zijn ingesteld op groendaken. Bij grote organisaties heb je bijvoorbeeld te maken met de afdelingen Duurzaamheid en Beheer. Waar het de ene afdeling niet snel genoeg kan gaan, moet de andere afdeling een volledige interne omslag maken. Dat heeft tijd nodig.

Subsidies

In West-Brabant en Zeeland zijn er maar weinig gemeenten die subsidies verstrekken voor groendaken. Nog genoeg werk aan de winkel dus om Brabant en Zeeland te vergroenen! Deze projecten nemen nogal wat tijd in beslag voordat ze ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn. Echter, dromen zijn er om waar te maken en GRAZI’s gaan altijd héél bevlogen en gepassioneerd te werk. Daarom weet ik één ding heel erg zeker: door de inzet van ons en onze partners zullen er de komende jaren meer groendaken, dakroutes en groene speelgelegenheden dan ooit tevoren worden gerealiseerd. Mark my words…

9 x waarom groendaken

1: Steeds meer vastgoedeigenaren kiezen bewust voor groendaken en groene gevels. Het ziet er prachtig uit én het zorgt ook nog voor een goede isolatie waardoor je uiteindelijk weer bespaart op energiekosten.

2: Groendaken vangen fijnstof af uit de lucht. Uit een aantal studies lijkt een positief effect meetbaar.

3: Door het wegnemen van uv-straling en door het beperken van de temperatuurverschillen op het dak, gaat een groene dakbedekking vaak 2 x langer mee dan een kale dakbedekking.

4: Ten opzichte van een kaal dak heeft een groendak of daktuin een positief effect op de biodiversiteit. Zelfs een sedumdak trekt insecten zoals bijen en vlinders aan. Bij een meer gevarieerde beplanting wordt dit effect nog eens versterkt.

5: Zo’n 40% van de Nederlandse bevolking woont in de stad. Onze daken zijn daarom de perfecte plek om nieuwe, groene, leefruimtes te creëren zonder dure vierkante meters op de grond te gebruiken.

6: Het welzijn van mensen gaat vooruit, ziekteverzuim vermindert, een groene omgeving bevordert creativiteit. De leefbaarheid van de stad verbetert en dat is ook positief voor het imago!

7: Groendaken bergen water en vertragen de afvoer van water naar het riool.

8: Groendaken verminderen de CO2-voetafdruk! Planten zetten CO2 (kooldioxide) om naar O2 (zuurstof). Afhankelijk van het type groendak, de locatie en het gebouw, compenseert deze binnen enkele jaren de CO2-uitstoot van de eigen productie.

9: Op een groen dak blijft de temperatuur laag waardoor het rendement van zonnepanelen wordt vergroot. In de zomer kan de temperatuur op een bitumineus zwart dak oplopen tot 85°C, terwijl de temperatuur van een groen dak maximaal zal oplopen tot 35°C.

 Groene verhalen - door GRAZImedia.com

5 x waarom groene speelgelegenheden

1: Natuureducatie: kinderen maken op een speelse manier kennis met natuurlijke of gerecyclede materialen en het belang daarvan.

2: Natuurlijke materialen, zoals gras, boomstronken of een eigen moestuintje worden door zowel de kinderen als de ouders erg gewaardeerd. Zo kunnen de kinderen zelf plantjes water geven of groenten planten of plukken.

3: Een groen speelplein oogt veel mooier en vriendelijker dan een grijs schoolplein. Daardoor wordt er meer gebruik gemaakt van een groene speelgelegenheid.

4: Onderzoeken hebben uitgewezen dat kinderen zich prettiger voelen en zelfs minder ruzie maken.

5: Een groene speelgelegenheid nodigt uit om meer te klimmen en te klouteren. Kinderen bewegen daardoor meer, wat weer beter is voor de gezondheid.

Contact Groene verhalen

Zijn er vragen of zie je mogelijkheden tot een concrete samenwerking? Stuur dan een e-mail naar vraag@groeneverhalen.nl en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op!

Deel dit bericht

Laat een reactie achter